top of page
grosshandeln medel.jpg

Historia

År 1901 byggde grosshandlare och sedermera fastighetsägare K.A Andersson det hus i vilket festvåningen är belägen. Huset byggdes på den plats där det butiks- och boningshus i trä som familjen tidigare bott i stått. K.A. Andersson hade arbetat sig upp från handlare i affär till partihandlare i samma bransch men också till byggherre. Och nu fick familjens hem en uppgradering. En paradvåning på 7 rum inredd helt i vad vi idag vanligtvis kallar "sekelskiftestil". Då modern stil för tiden, med lyxiga material och smakfull interiör. 

I bilden till höger ser vi den butiks- och boningsbyggnad som K.A. Andersson med familj började i. Speceriaffär till vänster och porslinsaffär till höger. Framför byggnaden radar personalen upp sig. 

Festvåningen Då

Nytt Liv

Våren 2021 påbörjade vi en renovering med visionen om att återställa paradvåningen till sin forna glans. Det har varit viktigt för oss att i största möjliga utsträckning tillämpa ett byggnadsvårdsperspektiv på renoveringen och använda oss av gamla metoder, material och uttryck.

 

Merparten av tapeterna är tryckta enligt gammal metod med vals på lim-och handtrycks "Rosenmaskinen". Läs mer om deras tryckteknik här

Större delar av inredning och möblemang är antika auktionsfynd från sekelskiftet. Det är många timmars aktivt letande bakom och särskilt stolta är vi, bland annat, över golvuret i salongen tillverkad i Sala år 1741. 

De lampor som inte är auktionsinhandlade kommer från Karlskrona Lampfabrik som fortfarande använder sina maskiner från 1880 i sin tillverkning. Läs mer om det och deras filosofi här. 

Sommaren 2022 öppnade vi upp dörrarna till festvåningen som nu i sin nya skrud bara väntar på att få visa upp sig från sin absolut bästa sida. 

Nytt Liv.jpg

Festvåningen Nu

bottom of page